пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Порядок розірвання шлюбу

         Припинення шлюбу є юридичним фактом, із яким закон по­в’язує важливі правові наслідки. В разі припинення шлюбу при­пиняються особисті та майнові правовідносини подружжя. В той же час припинення шлюбу може слугувати підставою виникнен­ня інших правовідносин, нових особистих та майнових прав ко­лишнього подружжя.
Випадки, в яких шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС):
   шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя відповідно до статті 106 Сімейного Кодексу України (СК), а саме: подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу ДРАЦС заяву про розірвання шлюбу. У випадку, коли один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву, то таку заяву , нотаріально засвідчену або прирівняну до неї може подати другий з подружжя від його імені. Орган ДРАЦС складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу 1 місяця від дня подання заяви;
        шлюб розривається органом ДРАЦС за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя:
-        визнаний безвісно відсутнім;
-        визнаний недієздатним;
В цих випадках шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.
Розірвання шлюбу в судовому порядку:
-       за спільною заявою подружжя, яке має дітей, на підставі рішення суду;
В цьому випадку подружжя має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у їхньому житті братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, та інші умови здійснення права на особисте виховання дітей. Договір про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява відповідає дійсній волі подружжя і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви.
-       за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду. Але , позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом 1 року після народження дитини, крім випадків:
·         коли один  із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.
·         якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.
·        якщо батьківство визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини. Також опікун має право пред’явити позов, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним.
У разі розірвання шлюбу органом ДРАЦС шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу.
У разі розірвання шлюбу судом – у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.
Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надсилається судом до органу ДРАЦС за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб. Розірвання шлюбу , здійснене органом ДРАЦС, засвідчується  Свідоцтвом про розірвання шлюбу, зразок якого затверджується КМУ. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Головний спеціаліст Славутицького
 міського управління юстиції
Н.О. Новик

Немає коментарів:

Дописати коментар