понеділок, 8 лютого 2016 р.

Подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

Законом України «Про запобігання корупції» (далі - Закон), що набрав чинності 26 квітня 2015 року внесено значні зміни до подання антикорупційної декларації. Даному питанню в новому Законі присвячено розділ VІІ «Фінансовий контроль».
 Згідно із положеннями статті 45 Закону подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, здійснюється шляхом її заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. При цьому, перевірка достовірності відомостей, зазначених особою у такій декларації, здійснюватиметься вказаним центральним органом виконавчої влади.
        Разом з тим, до початку роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, суб’єкти декларування зобов'язані подавати декларації про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру відповідно до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
            Положення Закону щодо фінансового контролю також залишаються чинними (п.2 розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції»).
  Відповідно до положень статті 12 «Фінансовий контроль» Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» перевірка достовірності зазначених у декларації відомостей здійснюється Державною фіскальною службою України, у порядку, визначеному Міністерством фінансів України. Такий порядок затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13 березня 2015 року № 333, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2015 року за № 418/26863.
 Слід пам’ятати, що Законом України «Про запобігання корупції» розширено перелік відомостей, які необхідно зазначати державним службовцям у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.
Повна перевірка декларацій здійснюється протягом дев’яноста днів з дня подання і полягає у з’ясуванні достовірності задекларованих відомостей, точності оцінки задекларованих активів, перевірці на наявність конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення.
До додаткових заходів фінансового контролю відноситься також обов’язок суб’єкта декларування повідомляти письмово в десятиденний строк уповноважені органи про відкриття ним або членом його сім’ї валютного рахунку в установі банку-нерезидента із зазначенням номера рахунку і місцезнаходження банку-неризедента, а також про отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року.
Кримінальним кодексом України передбачена кримінальна відповідальність за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації, або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації у вигляді позбавлення волі строком до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 366-1 ККУ).
За несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані - штраф від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів громадян (ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

                                                              Головний спеціаліст Славутицького міського управління юстиції О.І.Цалай

Немає коментарів:

Дописати коментар