вівторок, 1 березня 2016 р.

Контроль та перевірка декларацій поданих особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування
                                                
Згідно ст. 48 Закону України  «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство)* буде проводити наступні види контролю щодо декларацій, поданих суб'єктами декларування*:
-          щодо своєчасності подання;
-          щодо правильності та повноти заповнення;
-          щодо логічного та арифметичного контролю.
Контроль щодо своєчасності подання декларації здійснюється протягом п'ятнадцяти робочих днів з дня, у який така декларація повинна бути подана.
При встановленні факту неподання суб'єктом декларування декларації, Національне агентство письмово повідомляє такого суб'єкта про невиконання вимог Закону України  «Про запобігання корупції», і суб'єкт декларування повинен протягом десяти днів з дня отримання такого повідомлення подати декларацію.
Одночасно про дане порушення повідомляється керівник державного органу, органу місцевого самоврядування, в якому працює відповідний суб'єкт декларування, та спеціально уповноважений суб'єкт у сфері протидії корупції***.
Відповідно до ст. 50 Закону України  «Про запобігання корупції» повна перевірка декларації здійснюється протягом дев'яноста днів з дня подання декларації і полягає у з'ясуванні достовірності задекларованих відомостей, точності оцінки задекларованих активів, перевірці на наявність конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення.
Обов'язковій повній перевірці підлягають декларації службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, а також ті у яких виявлені невідповідності за результатами логічного та арифметичного контролю.
У разі встановлення за результатами повної перевірки декларації відображення у декларації недостовірних відомостей Національне агентство письмово повідомляє про це керівника відповідного державного органу, органу місцевого самоврядування, в якому працює відповідний суб'єкт декларування, та спеціально уповноважені суб'єкти у сфері протидії корупції.
Національне агентство здійснює вибірковий моніторинг способу життя суб'єктів декларування з метою встановлення відповідності їх рівня життя наявним у них та членів їх сім'ї майну і одержаним ними доходам згідно з декларацією особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Моніторинг здійснюється на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, а також із засобів масової інформації та інших відкритих джерел інформації, яка містить відомості про невідповідність рівня життя суб'єктів декларування задекларованим ними майну і доходам.
Встановлення невідповідності рівня життя суб’єкта декларування задекларованим ним майну і доходам є підставою для здійснення повної перевірки його декларації. У разі встановлення невідповідності Національним агентством надається можливість суб'єкту декларування протягом десяти робочих днів надати письмове пояснення за таким фактом.
У разі виявлення за результатами моніторингу способу життя ознак корупційного правопорушення або правопорушення, пов'язаного з корупцією, Національне агентство інформує про них спеціально уповноважені суб'єкти у сфері протидії корупції

* Національне агентство з питань запобігання корупції є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.
**  Суб’єкти декларування - особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», інші особи, які зобов’язані подавати декларацію відповідно до вказаного Закону.
*** Спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції - органи прокуратури, Національної поліції, Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство з питань запобігання корупції.

                                                                     Головний спеціаліст Славутицького міського управління юстиції                                                                                                                                                                                                         О.І.Цалай

Немає коментарів:

Дописати коментар