четвер, 10 березня 2016 р.

«Основні заходи, направленні на запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням»

            Сьогодні стає все очевиднішим, що основним чинником, який стоїть на заваді соціальному прогресу в Україні є корупція. Саме корупційна злочинність справляє найбільший руйнівний вплив на правопорядок в Україні, на основі якого лише і може розбудовуватися благополуччя кожного громадянина. Проте сподівання українців, які потерпають від корупції, на ефективну протидії їй залишаються до сих пір марними. А ті, хто має від «корупціїзації» суспільства вигоди, чинить шалений спротив антикорупційним заходам, пропонуючи, зокрема, так «боротися» з корупцією, аби їхнім власним корупційним інтересам не було шкоди.
            Корупція в нашій країні справедливо сприймається суспільством як складне соціальне явище, органічна частина нашого повсякденного життя, що негативно впливає на всі аспекти політичного і соціально-економічного розвитку держави, загрожує демократії і правам людини, реалізації принципу верховенства права, підриває соціальну справедливість, легітимність публічних інституцій, добробут, завдає шкоди національній безпеці.Отже, корупція стала універсальною проблемою.
            За останній час в Україні на всіх рівнях влади започатковані і продовжують вживатися суттєві комплексні заходи щодо подолання не тільки окремих проявів корупції, а й докорінних змін у ситуації з цієї проблеми.
            Основні заходи, направленні на запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням, передбачені розділом ІV Закону України «Про запобігання корупції», а саме:
·        Фінансовий контроль;
·        Обмеження щодо використання службових повноважень чи свого становища;
·        Обмеження щодо одержання подарунків;
·        Запобігання одержанню неправомірної вигоди або подарунка та поводження з ними;
·        Обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності;
·        Обмеження після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування;
·        Обмеження спільної роботи близьких осіб;
·        Спеціальна перевірка;
·        Антикорупційна експертиза;
·        Вимоги до поведінки осіб.
Запорукою успішного виконання завдання із мінімізації проявів корупції є забезпечення належного рівня знань антикорупційного законодавства як представниками державних органів та органів місцевого самоврядування, так і суспільством в цілому. З одного боку це сприяє ефективній дії встановлених законодавством превентивних антикорупційних механізмів, а з іншого – підвищує рівень правової обізнаності громадян, що зменшує ризик порушення їхніх основних прав і свобод у повсякденному житті, а також сприяє формуванню у населення нетерпимого ставлення до проявів корупції.
                                Головний спеціаліст Славутицького
 міського управління юстиції 
Н.О. Новик

Немає коментарів:

Дописати коментар